W tym roku szkolnym 2019/2020 nasza szkoła przystąpiła do konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia Trzymaj Formę! Jest to inicjatywa realizowana w ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego Trzymaj Formę!
Naszym celem będzie promowanie zdrowego stylu życia w szczególności uwzględniającej tematykę zbilansowanej diety i aktywności i aktywności fizycznej. Będziemy starali się dotrzeć świadomości wszystkich naszych uczniów pogłębiając ich wiedzę o wartości odżywcze żywności i doskonalenie umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów żywnościowych.
Mamy nadzieję, że wzbudzimy w naszej młodzieży chęć do praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy, doskonaleniu zachowań

-postaw prawidłowego żywienia jak i uprawiania aktywności fizycznej z przyjemnością.
Naszą akcją w tym roku będą prowadzili uczniowie klas V wraz z wychowawcami:

  • Klasa Va - Danuta Chmaj,
  • Klasa Vb -Piotr Szetela,
  • Klasa Vc - Jolanta Lasota,
  • Klasa Vd -Agnieszka Ziętek.
    trz_f1
    trz_f2
    trz_f3
    trz_f4
    Previous Next Play Pause
    1 2 3 4

HARMONOGRAM DZIAŁAŃ PROGRAMU "TRZYMAJ FORMĘ"

W środę 4.12.2019 r. klasa 8a wraz z wychowawcą W. Hałucha wzięła udział w warsztatach kulinarnych. Zajęcia poprowadziła p. mgr Anastazja Porada, nauczyciel z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. We wspólnym gronie i inspirującej atmosferze uczniowie poznali tajniki przygotowywania zimnych przekąsek bankietowych tj. koreczki, jeżyki, kanapeczki, tortilla itp. Zajęcia były dla uczniów źródłem wielkiej radości i satysfakcji, a jednocześnie nabyli oni nowe umiejętności pod czujnym okiem p. Anastazji. Na zakończenie warsztatów uczestnicy wspólnie degustowali zrobione przekąski. Wszyscy pysznie się bawili. W planach są pierniki.

warsztaty kulinarne_2019_20
warsztaty_kulinarne_2
warsztaty_kulinarne_3
warsztaty_kulinarne_4
warsztaty_kulinarne_5
warsztaty_kulinarne_6
warsztaty_kulinarne_7
warsztaty_kulinarne_8
warsztaty_kulinarne_9
warsztaty_kulinarne_-_8a_9
warsztaty_kulinarne_-_8a_10
warsztaty_kulinarne_-_8a_11
warsztaty_kulinarne_-_8a_12
warsztaty_kulinarne_-_8a_13
warsztaty_kulinarne_-_8a_14
warsztaty_kulinarne_-_8a_15
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Na zajęciach z wychowawcą w klasach piątych pojawiły się "smakowite" tematy. Wszystko za sprawą znanego polskiego kucharza  - Pascala Brodnickiego, który zachęca dzieci i młodzież do zdrowego trybu życia. Po obejrzeniu filmu z jego udziałem, promującego zasady zdrowego żywienia i aktywność fizyczną, uczniowie przygotują piramidy żywieniowe. Od teraz zapewne hasło "Zachowaj równowagę!" będzie przyświecało nam przy tworzeniu dziennego menu.

trzymaj_forme_5_2019_01
trzymaj_forme_5_2019_02
trzymaj_forme_5_2019_03
trzymaj_forme_5_2019_04
Previous Next Play Pause
1 2 3 4

Jak wszyscy wiecie w tym roku szkolnym nasze klasy V-te przystąpiły do Ogólnopolskiego Programu o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę”. Dzięki uprzejmości Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, od której otrzymaliśmy ulotki mieliśmy możliwość poinformowania o tym wielkim projekcie wszystkich rodziców klas V-VII podczas wywiadówki szkolnej.Uczniowie klas V z wielkim zaangażowaniem przekazywali rodzicom informację, której celem było zwiększenie świadomości rodziców na istotny problem wśród dzieci i młodzieży jakim jest pogłębianie wiedzy w zakresie prawidłowego żywienia i zdrowego stylu życia. Bardzo się cieszymy, że spotkaliśmy się z taką otwartości i zainteresowaniem ze strony Rodziców. TRZYMAJMY FORMĘ WSZYSCY RAZEM!!!

wywiadowka_2019_01
wywiadowka_2019_02
Previous Next Play Pause
1 2
   

Nasze zajęcia wychowawcze to świetny czas na poznanie bliżej źródła i istoty programu, o którym głośno u nas w szkole, a mianowicie Trzymaj Formę. Ze względu, że nasza Pani Wychowawczyni jest nauczycielem wychowania fizycznego podjęliśmy dziś istotny problem mięśni i tkanki tłuszczowej.
Temat przybliżył nam film edukacyjny z serii „Było sobie życie” pt. Mięśnie i tkanka tłuszczowa. To właśnie na nim dowiedzieliśmy się jak zachowuje się nasz organizm w czasie wysiłku i skąd czerpie zapasy energii podczas długotrwałego treningu. Wiemy już że w mięśniach po długotrwałych ćwiczeniach krew nie nadąża z dostarczaniem tlenu i glikogenu, czego wynikiem jest zmęczenie mięśni i powstawanie w nich kwasu mlekowego. Wiemy również, że  prawidłowe  tętno waha się w przedziale 60 do 100 uderzeń na minutę , a po długotrwałym wysiłku może wynosić nawet 180 uderzeń na minutę. Sami zauważyliśmy wielokrotnie, że towarzyszy temu również przyspieszony oddech i krople wody na ciele w postaci potu.
Zatem mając przed sobą dzień pełen przygód, z dużym wydatkiem energetycznym pamiętajmy, że najlepsze węglowodany znajdziemy w produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych, a także w owocach i warzywach. To one zapewnia Ci siłę i energię na cały dzień.

 

Uczniowie klas III-V mieli podczas poniedziałkowych zajęć z tenisa stołowego mieli możliwość zaprezentowania swoich umiejętności z rozgrywkach singlowych. W potyczkach każdy z każdym, do dwóch wygranych setów wzięło udział 12 chłopców klas III-V, gdzie najlepsi otrzymali pamiątkowe dyplomy.

  • I miejsce - Wiktor Brodzicki, kl. 3a
  • II miejsce – Jakub Witanek, kl. 3a
  • III miejsce - Jan Szczepanik, kl. 5c
  • IV miejsce –  Krystian Micał, kl. 5a; Maksymilian Szwajdych, kl. 5c; Iwo Joachimowicz, kl. 5c

WSZYSTKIM UCZESTNIKOM SERDECZNIE GRATULUJEMY !!! BRAWO CHŁOPAKI !!!

Jednocześnie już dziś zapraszamy wszystkich uczniów naszej szkoły do udziału w SZKOLNYM TURNIEJU TENISA STOŁOWEGO, który odbędzie się w dniu 1 lutego (sobota), szczegóły na plakatach w szkole.

trzymaj_forme_tenis_2019_01
trzymaj_forme_tenis_2019_02
trzymaj_forme_tenis_2019_03
Previous Next Play Pause
1 2 3